05/2008: Kaupunkitutkimuksen päivät 2008: Kaupunkiutopioita ja pahoja unia

Kaupunkitutkimuksen päivät on vuotuinen kaupunkitutkimuksesta kiinnostuneille eri alojen tutkijoille, opiskelijoille ja eri yhteisöjen piirissä toimiville suunnattu kaksipäiväinen konferenssi, jossa esitellään uusinta tutkimusta ja keskustellaan ajankohtaisista kaupunkien muutokseen liittyvistä teemoista.

Järjestäjinä ovat kolme alan johtavaa tieteellistä seuraa: Yhdyskuntasuunnittelun seura (YSS), Suomen Kaupunkitutkimuksen seura (SKS) sekä Alue-ja Ympäristötutkimuksen seura (AYS). AYS toimii tällä kertaa vetovastuussa.

Päivät pidetään tuttuun tapaan Tieteiden talossa Helsingissä 8.-9.5.2008. Päivien työotsikkona on ”Kaupunkiutopiat”. Kaupunkiutopioita pyritään tarkastelemaan useasta näkökulmasta käsin: Miten kaupunki-ihanteet ovat näyttäytyneet kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa, kuinka suunnitteluteoriat ovat toteutuneet käytännössä?

Onko idealismille tilaa vai onko se turhaa? Millainen on tulevaisuuden ihannekaupunki? Historiallinen näkökulma kiinnostaa myös kirjallisuuden ja elokuvan luomien kuvitelmien kautta – osa uhkakuvista on muuttunut todellisuudeksi.

Jotta päivistä muodostuisi jälleen monitieteinen, ajankohtainen ja kattava kokonaisuus, järjestävät seurat toivovat kaupunkitutkijoilta ja kaupunkitiedon käyttäjiltä runsaasti ideoita ja ehdotuksia siitä, millaisia näkökulmia tämän otsikon alla olisi tarpeen käsitellä.

Millaiseen työryhmään toivoisit itse esimerkiksi voivasi osallistua alustajana tai kuulijana? Keitä tutkijoita ja millaisia näkökulmia olisi mielestäsi tarpeen kuulla päivien pääpuhujina? Haluaisitko itse vetää tematiikkaan liittyvää työryhmää? Mitä muita toiveita päivien järjestelyjen suhteen sinulla on?

Ajatuksesi voit lähettää allekirjoittanelle s-postitse. Voit ottaa yhteyttä myös muihin suunnittelutyöryhmän jäseniin: Raine Mäntysalo (YSS), Kimmo Kurunmäki (YSS), Marjaana Niemi (SKS), Pia Olsson (SKS) tai Inka Kaakinen (AYS). Tätä viestiä saa mielellään lähettää myös eteenpäin!

Salla Kuvaja, pj.
Alue-ja Ympäristötutkimuksen seura ry.
salla.kuvaja@helsinki.fi